5Rhythms 

5Rhythms® van Gabrielle Roth is een workout & dynamische dansmeditatie in één voor iedereen die van dansen, beweging en muziek houdt. Het is een eenvoudige maar diepgaande bewegingsvorm waardoor je in je lichaam landt, je energie gaat stromen en welke heelheid, creativiteit en verbinding in je leven kan bewerkstelligen. 

Wat is 5Rhythms®
Via dans en beweging geef je aandacht aan je ademhaling en je lichaam om de danser in jezelf vrij te maken en je innerlijke ervaringswereld te volgen, je gedachten te laten verstillen en je hart te openen voor wat er zich aandient in het moment en hier op je eigen unieke wijze expressie aan te geven. Om uiteindelijk uit te komen bij je meest wezenlijke zelf en je van hieruit te verbinden met de wereld en het leven.

De ritmes zijn vloeiend, staccato, chaos, lyrisch en stilte. Ieder ritme lijkt op zich eenvoudig, maar faciliteert een diepe en oneindige bron van ontdekkingsmogelijkheden, die je voorbij zelfopgelegde beperkingen en kaders laat bewegen in nieuwe mogelijkheden om je leven te leven.  Samen vormen de vijf ritmes een golf van energie (‘wave’) die golf na golf gedanst kan worden. Er zijn geen danspassen om te leren en er is geen manier om het vereerd te doen. We dansen in vrijheid binnen een structuur van de 5Ritmes.  Alleen op onszelf, samen met gelijkgestemden en in contact met alles om ons heen. De muziek is zeer divers en biedt een bron van inspiratie.

Voor wie is de 5Rhythms®
Iedereen kan de 5Ritmes dansen. De ritmes zijn universeel en we hebben ze allen in ons. Het enige dat nodig is, is je bereidheid te bewegen. Het maakt niet uit of je ervaren bent of nog nooit eerder gedanst hebt, of je energiek of juist rustig bent, of je je gezond voelt of juist beperkt, of je jong of oud bent, man of vrouw, hoe je eruit ziet, denkt of voelt.
Je bent welkom mee te komen dansen.

Waarom de 5Rhythms®
5Ritmes dansen is een work out voor lichaam, hart en geest!
Uit onderzoek blijkt dat dansen energie geeft, veerkracht, levenslust, ontspanning, verbinding, creativiteit, fitheid, heling, plezier en meer. Mensen dansen de 5Ritmes om vele persoonlijke redenen. Het werkt door op zoveel verschillende soorten lagen van ons zijn en leven.  

Lessen bieden de mogelijkheid om op regelmatige basis de danser in jezelf vrij te maken. Te ervaren, te oefenen, te onderzoeken en expressie te geven wat er zich aandient in het moment. De docent mixt inspirerende muziek met helder gerichte begeleiding. Voor het overzicht van aangeboden lessen, klik hier

Workshops geven tijd en ruimte voor meer verdieping en bewustzijn door middel van intensieve dans, beweging en gerelateerde oefeningen naar aanleiding van een bepaald thema. Er worden dansdagen, weekendworkshops en meerdaagse trainingen aangeboden. Voor het overzicht van aangeboden workshops, klik hier

Als je voor het eerst komt en voor meer praktische informatie klik hier.

Voor meer informatie over de 5Rhythms Global klik hier.

“the fastest way to still the mind
is to move the body”
- Gabrielle Roth -

De vijf ritmes 

Vloeiend  is het ritme van de kracht van het zijn; het ritme van het lichaam, de voeten en de inademing. Met ronde, cirkelende, alsmaar in bochten doorgaande bewegingen hebben we constant aandacht voor de aarde waarop wordt gedanst en de daarbij horende zwaartekracht.

Staccato  is het ritme van de kracht van de liefde; het ritme van het hart, de heupen, en de uitademing. Met rechtlijnige, hoekige bewegingen, elk met een duidelijk begin en eind. Pulserend op je hartslag, gevoed door ons innerlijk vuur.

Chaos  is het ritme van de kracht van het weten; het ritme van het leegmaken van het hoofd en het loslaten. De bewegingen zijn een samensmelting van het vloeiende en de beat. Opzwepend en ontspannend tegelijk en zo onvoorspelbaar en flexibel als water.

Lyrisch  is het ritme van de kracht van het zien; het ritme van ons ware zelf nadat we hebben losgelaten, het ritme van onze  armen. De bewegingen komen vanuit onze voeten, door de heupen naar boven en vinden expressie in de armen en vingertoppen. Net als de lucht is deze dans gewichtsloos, licht en gaat deze zonder moeite. Soms is zij repeterend.

Stilte  is het ritme van de kracht van heling; het ritme van je gehele wezen, de ademhaling en van onzichtbaar ether. Het lichaam volgt de beweging van de inademing en uitademing in een dynamische stiltedans, van openen en sluiten, van rijzen en dalen, van beweging en verstilling.